Stikkord

Har du en mormor eller bestemor som serverer deilig tradisjonsmat som lefse, kråtakaker, nordlandskaker, potetekaker, hjemmelaget leverpostei, sylte og annet godt? Det har jeg! Og nå tenkte jeg at det var på tide å være med på matlagingen og ikke bare få det servert på sølvfat når jeg kommer på besøk 🙂

Fire generasjoner baker lefse i kjelleren til Mormor 🙂

På onsdag for jeg og jentene til Sandeid for å bake lefse til påske! Lefse er jo tradisjonsmat, og da er det litt ekstra kjekt å bli opplært på kjøkkenet (og i bakstekjelleren) til mormor 🙂 Vi lager en type festlefse hvor en bruker godsaker som smør, helmelk og egg – og vi steker lefsene to ganger.

Oppskrift:

  • 1,5 liter helmelk
  • 1 liten kopp semulegryn
  • 225 g Meierismør
  • 1 kopp sukker
  • 1 stor pakke hvetemel (1.6 kg til deigen og 0.4 kg til utbaking)

Til eggeblandingen:

  • 7 egg og 1/2 l helmelk

Kok opp melk, semulegryn og meierismør til en tynn velling.

Tøm ca 4/5 av hvetemelet i en bolle og hell i vellingen. Deigen blandes til den blir en løs og fin deig og deles opp i 28 biter.

Så er det å begynne å kjevle! Lefsene skal kjevles ut til tynne og store rundinger som er like store som steketakken. Det brukes et kjevle med «tagger» på og det er viktig å bruke en del mel for å forhindre at lefsa setter seg fast i bord eller kjevle.

 

 

Full konsentrasjon 😉

Når lefsa er ca like stor som takken og jevn og tynn skal den stekes. Bruk en lang pinne som du holder over midten av lefsa, ta tak i lefsekanten og hiv den over pinnen. Løft lefsa over på takken og rull den fint på plass med pinnen.

Lefsa stekes på middels vit sterk varme i ca litt over 1 minutt – til den har tørket uten å bli svidd. Legg lefsene i en haug etter hvert som de stekes.

De stekte lefsene skal nå smøres med en blanding av egg og melk på den ene siden før de stekes på nytt. Stek de få først på den usmørte siden og snu og stek litt på andre siden. Lefsa blir da blank og gulere på ene siden. Lefsene skal stekes til de er tørre. Den blanke gule siden vender ut når en skal smøre.

Før lefsene smøres må de bløtes. Dukk de under eller ha godt med vann over de og la de så ligge og bli myke i mellom litt fuktige håndkler. Smør deretter lefsene med denne blandingen:
1/2 kg meierismør
1/2 kg melis
1/2 beger rømme

Dette gir nok til 14 lefser. Du kan fryse de etter de er påsmurt eller du kan oppbevare de harde og usmørte lefsene på du tørt og kjølig sted.

Lefsene ble kjempegode og er godkjent av lefse-eksperten Linnea 🙂